dispozitive medicale, aviz anmdmr, avizare dispozitive medicale, cursuri dispozitive medicale, autorizare dispozitive medicale, anmdmr, lista dispozitive medicale, aviz de functionare dispozitive medicale, anmdmr dispozitive medicale, aviz de functionare anmdm, firme dispozitive medicale, anmdmr contact, aviz functionare dispozitive medicale, curs legislatie dispozitive medicale, lista dispozitive medicale autorizate, avize dispozitive medicale, avizare suplimente alimentare, aviz cnpn,

Legislația Europeană a cosmeticelor

Legislația Europeană a cosmeticelor este guvernată de legile Uniunii Europene, mai exact de Regulamentul (EC) Nr. 1223/2009, pentru asigurarea măsurilor de protecție și calitate a cosmeticelor vândute pe Piața Europeană.

IMPORTANT: aceste reglementări se aplică tuturor produselor cosmetice vândute în UE, indiferent dacă sunt fabricate în UE sau importate din alte țări.

Respectarea legislației europene în domeniul cosmeticelor este esențială pentru întreprinderile care doresc să acceseze piața cosmetică a UE, iar nerespectarea poate duce la retragerea produsului de pe piață și la consecințe legale.

Aspecte cheie privind Legislația Europeană a cosmeticelor:

  1. Persoana responsabilă(RP): fiecare produs cosmetic vândut pe piața din Europa, trebuie să aibă un RP, care poate fi producătorul sau orice entitate din UE care își asumă responsabilitatea referitoare la siguranța produsului și respectarea reglementărilor impuse.
  2. Evaluarea siguranței: produsele cosmetice trebuie să fie supuse unei evaluari amănunțite de siguranță efectuată de un evaluator de siguranță calificat, înainte de a putea fi comercializate în UE, evaluând ingredientele utilizate(exista și o listă cu substanțe interzise pe piața din Europa) în produs și orice riscuri potențiale pentru consumatori.
  3. Raport privind siguranța produselor cosmetice (CPSR): un raport privind siguranța produselor cosmetice trebuie pregătit pentru fiecare produs cosmetic și prezentat autorităților relevante. Acest raport include informații despre compoziția produsului, evaluarea siguranței și alte date relevante.
  4. Fișa cu informații despre produs (PIF): producătorii trebuie să păstreze un fișier cu informații despre produs pentru fiecare produs cosmetic, conținând toate datele și documentele relevante legate de produs, inclusiv evaluarea siguranței, etichetarea si alte date relevante.
  5. Siguranța ingredientelor: regulamentul oferă o lista de substanțe interzise și restricționate care nu pot fi utilizate în produsele cosmetice, fiind de datoria producătorilor să se asigure că produsele lor nu conțin aceste substanțe peste limitele specificate.
  6. Etichetare și declarații: produsele cosmetice trebuie să fie etichetate în conformitate cu reglementările UE, inclusiv listarea tuturor ingredientelor, folosind terminologia standardizată (denumiri INCI) și furnizarea de instrucțiuni pentru utilizarea în siguranță a produselor. Orice afirmații făcute asupra produsului, cum ar fi „hipoalergenic” sau „testat dermatologic”, trebuie să fie fundamentate si să nu inducă în eroare, ci trebuie sa aibă teste in acest sens.
  7. Notificare și raportare: producătorii trebuie să notifice autoritățile relevante cu privire la intenția lor de a introduce pe piață un produs cosmetic, utilizând Portalul de Notificare a Produselor Cosmetice (CPNP). În caz de efecte adverse sau probleme de siguranță, producătorii și persoanele responsabile sunt obligate să raporteze.
  8. Bunele practici de fabricație (GMP): producătorii de produse cosmetice trebuie sa respecte bunele practici de fabricație pentru a asigura calitatea, siguranța și conținutul produselor lor.
  9. Testarea pe animale: regulamentul interzice testarea pe animale pentru produse cosmetice și ingredientele acestora în UE, fiind încurajate metodele alternative.
  10. Supravegherea pieței: autoritățile competente din statele membre ale UE sunt responsabile pentru monitorizarea și aplicarea reglementărilor cosmetice, inclusiv efectuarea de inspecții și luarea de măsuri corective atunci când este necesar.

Pentru mai multe detalii privind serviciile pe care le punem la dispoziția clienților noștri, puteți da click aici.

Pentru noutăți în domeniul Legislației a cosmeticelor puteți urmări pagina noastră de Facebook.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta:
* la adresa de e-mail : office@avizare-dispozitivemedicale.ro
* la numărul de telefon : (+40) 731 389 115

Suna acum Call Now Button