Resposnible Person cosmetice RP

Responsible Person (RP) cosmetice

Termenul de „Persoană Responsabilă” este un concept cheie în Legislația Europeană în domeniul cosmeticelor.

Responsible Person (RP) joacă un rol crucial în asigurarea siguranței și conformității produselor cosmetice introduse pe piața Uniunii Europene.

Rolul RP-ului este esențial în asigurarea siguranței și a conformității cu reglementările produselor cosmetice de pe piața UE și este o componentă esențială a cadrului de reglementare stabilit de Regulamentul UE privind produsele cosmetice.

Aspecte  principalele responsabilități și roluri ale « Responsible Person »:

  1. Obligația legală: Persoana responsabilă este o entitate juridică sau persoană fizică desemnată de producătorul de produse cosmetice sau, în unele cazuri, de importator sau distribuitor, pentru a îndeplini obligațiile specifice în temeiul regulamentului UE privind produsele cosmetice.
  2. Siguranță și conformitate: Responsabilitatea principală este să se asigure că produsele cosmetice pentru care sunt responsabile îndeplinesc toate cerințele Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 și ale reglementărilor UE aferente. Aceasta include asigurarea siguranței produsului și a conformității cu etichetarea, ambalajul și alte cerințe de reglementare.
  3. Raportul privind siguranța produselor cosmetice (CPSR): Responsabilitate pentru pregătirea și întreținerea Raportului privind Siguranța Produselor Cosmetice (CPSR), care este un document crucial ce include o evaluare a siguranței produsului cosmetic.
  4. Fișier cu informații despre produs (PIF): Persoana responsabilă trebuie să păstreze un fișier cu informații pentru fiecare produs cosmetic. PIF conține toate informațiile și documentația necesare referitoare la produs, cum ar fi CPSR, informații de etichetare și alte date relevante.
  5. Notificare în CPNP: Notificarea produsului cosmetic pe Portalul de notificare a produselor cosmetice (CPNP). Această notificare este necesară înainte ca produsul să fie introdus pe piața UE. Notificarea CPNP include detalii despre produs, compoziția acestuia și informații de contact ale Persoanei Responsabile.
  6. Conformitatea și păstrarea evidențelor: Trebuie să se asigure că produsele cosmetice sunt fabricate în conformitate cu bunele practici de fabricație (GMP) și că toate înregistrările sunt păstrate, permițând trasabilitatea produselor și evaluările de siguranță.
  7. Cooperarea cu autoritățile: În cazul unor probleme de siguranță, incidente sau întrebări din partea autorităților de reglementare, RP-ul trebuie să coopereze cu aceste autorități, să furnizeze informațiile necesare și să ia măsurile adecvate, dacă este necesar.
  8. Abordarea neconformității: Dacă se constată că un produs cosmetic nu este în conformitate cu reglementările UE, este responsabil pentru luarea de măsuri corective, care pot include retragerea produsului de pe piață.

Este important de menționat că obligațiile Persoanei Responsabile pot varia în funcție de rolul entității în cadrul lanțului de aprovizionare. De exemplu, producătorii, importatorii și distribuitorii pot avea fiecare o persoană responsabilă sau aceeași entitate poate îndeplini acest rol pentru mai multe părți implicate în distribuția unui produs cosmetic.

Pentru mai multe detalii privind serviciile pe care le punem la dispoziția clienților noștri, puteți da click aici.

Pentru noutăți în domeniul Legislației a cosmeticelor puteți urmări pagina noastră de Facebook.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta:
* la adresa de e-mail : office@avizare-dispozitivemedicale.ro
* la numărul de telefon : (+40) 731 389 115

Suna acumCall Now Button